Ciasto miodowo-pyłkowe sporządzamy z płynnego miodu i pyłku lub pierzgi w stosunku wagowym 1:1. Podkarmiamy nim rodziny przy bardzo słabym pożytku pyłkowym lub gdy zbiór pyłku jest niemożliwy w wypadku nie sprzyjającej pogody (intensywne opady). Ma ono bardzo korzystny wpływ na pobudzenie rodzin pszczelich, szczególnie wiosną. Podajemy je rodzinom w górnych podkarmiaczkach, gdy odczuwają one głód pyłkowy.
Gdy w okresie silnego wiosennego czerwienia i narastania siły rodziny wystąpią okresy deszczowej i zimnej pogody to mają one bardzo negatywny wpływ na rozwój. Pszczoły zmuszone do przynoszenia dużych ilości pyłku, niezbędnego do wykarmienia czerwiu, masowo giną co bardzo osłabia rodziny. Wtedy podkarmianie ciastem miodowo-pyłkowym jest wprost nieodzowne i ma ogromne znaczenie dla intensywnego rozwoju rodziny.
Podawanie takiego ciasta powoduje dwukrotne zwiększenie ilości czerwiu a wydzielanie wosku 3,5 krotne. W czasie wychowu matek zwiększa ilość odciąganych mateczników. Wraz z podawaniem ciasta powinniśmy podawać rodzinie wodę. Jest ona niezbędnym składnikiem pokarmu pszczół. Poza tym pozwala utrzymać właściwą temperaturę i wilgotność w ulu. Zapotrzebowanie na nią wzrasta podczas wychowu czerwiu. W okresie lata zapotrzebowanie na nią pokrywa ilość zawarta w nakropie.
Bogdan Piekarz
Zapraszamy na forum dyskusyjne pszczelarzy: http://kolo-pszczelarzy.iq24.pl/